Hønsehagen Vinkjeller

"En reise i historien både faglig og sosialt".

Basert på Askvollregionens unike sammensetning og egenart innen geologi, bygges det nå et fag-og opplevelsessenter i Stongfjorden. Primærmarkedet vil være knyttet spesielt mot oljeindustrien, men også tilstøtende bransjer og andre. Markedet vil da i stor grad være både regional, nasjonal, men og lokal, og basert på grupper der ulike biter fra konseptet kan settes sammen slik at dette passer til den enkelte kundes interesse og behov. Vi tilbyr kurs/konferanse lokale inntil 32 personer også tilrettelagt for videokonferanse, ekskursjoner, bespisning i gapahuk inntil 32 personer, 32 til bords i Hønsehagen vinkjeller, seiling, leirdueskyting mm.

Bærebjelken i konseptet er likevel geologi, med Brurastakken (Atløy)som hovedbase. Vi har også vært så heldige å knyttet til oss Øystein Jansen og Harald Furnes. Begge er geologer og jobber til dagen ved UiB. Bespisning og drikke vil stort sett foregå i gapahuk, i kombinasjon med Hønsehagen Vinkjeller. Dette i tidsriktige klær for både kunde og vertskap. Hønsehagen Vinkjeller skal representere en rik husholdning fra middelalderen rundt 1500-1550 tallet. All mat og drikke her i denne kjelleren er på middelaldersk vis, og her vil du få servert både villsvin, skogdue, fasan, hare, hvalkjøtt, fisk og etterhvert også bjørnekjøtt om ønskelig.

I tillegg til geologi bygges det inn i opplevelses konseptet elementer fra den lokale historien, området, regionen og samhandelen i Europa i tiden rundt 1500-tallet. Eksempler knyttet til dette er helleristningene på Staveneset (fra bronsealder) som er blitt gjenskapt og henger på vegg i vinkjelleren, vikingene m/ Ingolfr Arnarson i spissen, Olavkrossen i Korssundet, kobbergruvene i Grimelid, kleberstein fra Sogn og Fjordane, ridderne på Losna, munkene ved Selje kloster og slaget ved Staveneset. Historiske personer som Atløy-Bård, Atle Jarl og St. Sunniva vil komme til “livet” igjen i form av innskriving i meny. Bergen som Hansiaterby blir og sentral med sin utstrakte handel ut i verden.

Spesiallagede møbler i vikingstil rundt runde “Ridderbord” vil bli å finne i interiøret. Andre viktige elementer, som halvliters og liters ølkrus i keramikk, glass, krydder, sko og krukker er håndlagd og innkjøpt fra Estland, i et samarbeid med Olde Hansa konseptet i Tallinn. Glassene er reproduksjoner av faktiske funn som er gjort fra middelalderen og fra bl.a. Hansabyen Bergen. Disse er å finne på bryggens museum i Bergen og møtekommer de strenge EU direktiver.

Andre eks fra konseptet og interiøret i Hønsehagen Vinkjeller vil være: klebersteinsvask på toalettet skal representere de store uttak av kleberstein i Sogn & Fjordane på den tiden. Dette pga av at steinen var forholdsvis “myk” og lett å arbeide med.
Kobberkjelen over vasken på toalettet er ment å representere de lokale kobbergruene i Grimelid.
Utstoppede dyr fra den tids fauna vil også være representert i kjelleren. Det være seg brunbjørn, rotter, ravn, fjellrev, villsvin og høns. Alt for å skape en atmosfære, unik lokal følelse og særegenhet fra tiden vi beveger oss tilbake i. Kundene vil, i tillegg til vertskapet, bli kledd opp i tidsriktige klær fra middelalderen. En lokal kunstner dekorerer lokalet i Vinkjelleren, med motiv direkte på vegg, fra middelalderen.

Vi samarbeider med Askvoll Fjordhotell på overnattingssiden, og med båttransport ( den gamle kirkebåten Lauvanger) til og fra Stongfjorden samt følgebåt ved evt seiling fra Atløy.
Første arrangement ved Sunnfjord Geo Center vil være Huldraprosjektet 13-15. mars. Offisiell åpning vil være medio April. Eventuelle henvendelser kan rettes til Synne Lindgren Alsaker i Stongfjorden.

Vist 363 ganger. Følges av 9 personer.

Kommentarer

Gratulerer! De er no klar med eit spennande, gjennomført og eksotisk konsept i Stongfjorden. Håpar mange nyttar seg av dette framover. Bileta åleine talar for seg, dei som deltek på arrangement i Dykkar regi får litt av ei oppleving.

Fantastisk flott. Gratulasjoner til Synne og Einar.
Dette er ei unik satsing for å vise den flotte naturen (geologien) vi har rundt oss.
Her er det berre å gje seg ende over i beundring. Så gjennomtenkt og gjennomført i alle detaljer.
Eg ønsker dere lykke til videre.
Dere har allerede fått ein flott start med Huldraprosjektet.

Så flott er helt imponert hva dere har fått til.Har nettopp sett en reise tilbake i tid,så gjennomført.Gratulerer og lykke til

..Fantastisk!!! Støtter dei andre kommentarene.. :D Eg gir meg over i beundring!!! Gleder meg villt til å komme heim… Håper på ei lita syningsrunde då.. ;) GRATULERER, Synne og Einar!!
Kan tenke meg det ligg MANGE uker planlegging og MYKJE arbeid bak dette!!
Bygda bør være takknemlig over å ha fått tilbake slike ressurspersoner som dåke er :D !!

Gratulerer og lykke til. Dette ser kjempefint ut.
Gledar meg til eit besøk i Hønsehagen!!

Det er ikke bare veldig hyggelig med slike kommentarer, det er også svært rørende. Tusen takk alle sammen for det engasjement dere viser og for at dere er blitt medlemmer av denne sonen.
Vi sees her oppe…:-))).

Dette er eit utruleg spennande og framtidsretta konsept, som eg er sikker på vil glede mange i og utanfor bygda. Eg har jo med sjølvsyn sett kor gjennomført alt er, frå det innvendige i Hønsehagen til planene for det som skal skje andre stader, ved Tipphåjen, på Brurastakken, osv. Og sjølv om både mat og drikke i Hønsehagen vil kunne beruse dei fleste etter ein sein kveld, vil eg tru at berre opplevinga av atmosfæren i dei spennande lokala (lausøyre, dyra, tre- og murarbeida og ikkje minst Charlotte sine måleri) vil gje den sterkaste og flottaste rusopplevinga, som varer.
Sjølvsagt skulle eg ønskje at eg kunne vore fluge på veggen under huldrefesten i mars (høøhøø), men det kjem nok andre høve der ein også vil ha stooort behov for geo-troll.. Gratulerer Synne og Einar med storsatsinga og med ei veldig viktig og spennande nyvinning i Stongfjorden!!

Jan Atle,….hva skal en så si til slike fine ord annet enn TUSEN TAKK! Ellers er det ingen problem med å få være flue på veggen under huldrefesten…om ønskelig. Jeg har en konkret oppgave til deg om du tar den. I mellomtiden kan du få lure litt på hva det kan være:-))).

Hei Synne ,Hær var det mykje flått håndværk .Blir heilt bergtat ,av slikt håndverk .Dei gamle var flinke med lite å hjelpa seg med . Anne.

Hei Anne.
Ja du er inne på noe helt vesentlig der. Jeg òg blir helt bergtatt over hvor flink mange er til forskjellige handtverk. De gamle derimot var virkelig flinke til å hjelpe seg med det de hadde for hånden på den tiden.

Kjempeinnsats av dere to, vi gleder oss til å se det og oppleve det.

Tusen takk Roar! Dere er hjertelig velkommen begge to. Når som helst! Det er bare til å ta kontakt. Vi/jeg er her og liker besøk!!

Dette virker utrolig spennende. Så bildene i Firda og måtte finne ut mer! Det første jeg tenkte på når jeg så bildene, var Olde Hansa i Tallinn, -det virket like gjennomnført! Lykke til!

Hei Hilde ,Origo er mykje spennende .Fine naturbilder og så får man mange kontakter . Sosialt tida går fort…ved pc`n .

Hilde. Tror jeg må ha oversett din kommentar til prosjektet vårt. Her kommer den iallefall, om enn noe sent:-)). Tusen takk for det du skriver. Ta gjerne turen oppom oss om du er i området….det hadde vi satt stor pris på!!

Annonse

Nye bilder